Micromarkten zijn een van de meest opwindende concepten op het gebied van verkoop en winkels zonder toezicht. 

De coronapandemie is (hopelijk helemaal) voorbij, mensen gaan weer naar kantoor, maar niet op de manier die we denken. De transitie naar hybride werken is een blijvertje. Maar wat betekent dat voor bedrijfsrestaurants?

Veel bedrijven zijn op zoek naar alternatieven nu kantoren niet meer volledig bezet zijn. Grab-and-go Micro Markets zijn detailhandelsomgevingen zonder toezicht waar consumenten eenvoudigweg producten kunnen kopen uit open rekken, koelkasten of diepvriezers, en dit de klok rond.

Met een self-checkout kiosk of geavanceerde AI-technologie kun je zo jezelf altijd voorzien van een verse maaltijd om op te warmen, sandwiches, een frisse salade, fruit of zelfs een dessertje.

Micro Markets bieden een enorm groeipotentieel voor zelfbedieningskiosken. Micro Markets zijn op dit moment wereldwijd dan ook één van de snelst groeiende trends in de foodservice en de detailhandel, en dat is niet toevallig.

Deze ontwikkelingen zullen volgens ons het komende decennium de opmars van Micro Markets verder in de hand werken:

1. De groeiende vraag naar gezonde en verse voeding

Steeds meer consumenten kiezen er tegenwoordig voor om gezond te eten en minder gebruik te maken van fastfood. Omdat Micro Markets het toelaten aan de werknemer om hun aanbod uit te breiden en aan te passen waar nodig, kunnen we stellen dat deze toegenomen vraag naar gezonde en verse voeding heeft geleid tot de opkomst van Micro Markets.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het aanbieden van gezonde maaltijden op het werk. De Micro Market-automaten op kantoor houden de werknemers fit en productief, en deze eenvoudige handeling maakt van de werkruimte ook een gezonder ecosysteem om in te werken. Het geeft de werkgever een duidelijk voordeel.

De meeste vooruitstrevende organisaties en kantoren die op oneven uren open zijn of in ploegen werken (waardoor de druk op de gezondheid van de werknemers verhoogt) omarmen verse micromarkten nu dan ook als een onmisbaar onderdeel van het moderne kantoor.

2. Consumentenconsumptie buiten de restaurantmuren

De grootste groeimarkt voor de komende 10 jaar is de consumentenconsumptie die buiten de restaurantmuren plaatsvindt. Met meer ruimte voor bezorging en afhaalmaaltijden zullen restaurants gedwongen worden tot een verhoogde flexibiliteit. En laat een flexibel, modulair aanbod nu net de sterkte zijn van Micro Markets.

3. Expansie van het foodserviceaanbod

Van hybride restaurants, dark kitchens, virtuele restaurants, delivery of take away only, tot supermarkten die steeds meer volledige maaltijden in hun aanbod opnemen … Micro Markets zijn gewoon de volgende in het rijtje.

4. Er is (helaas) een groeiend tekort in de sector aan personeel

Het blijft een fikse uitdaging om actueel goed personeel te kunnen vinden en houden in de horecasector. Er is veel verloop en in combinatie met stijgende loonkosten lijken microshops enigszins toch een oplossing aan te kunnen bieden.

5. Alles wordt big data

Via data-analyse kunnen voorspellingen gedaan worden over consumptiegedrag, worden kosten gecontroleerd en krijgt de logistiek van je organisatie een fikse efficiëntiewinst.

En big-data en Micro Markets, dat is zoals pindakaas op toast: 'a match made in heaven'. Extra vegan bulgur slaatjes aanbieden, of toch maar die opwarmbare spaghetti bolognese? Micro Markets leveren data aan, waardoor je perfect kan analyseren welke maaltijden het meest gesmuld worden door je werknemers.

6. TechnologiSCHE ONTWIKKELINGEN

Ook andere technologische ontwikkelingen zullen de bedrijfsvoering versnellen en verbeteren. Denk hierbij aan robotisering en mechanisatie, kunstmatige intelligentie, algoritmes en een aanstormend meta-universum dat ons onder zal dompelen in virtuele vergaderingen. Technologische evoluties zullen Micro Markets verder verbeteren: een slimmer-kassasysteem, een vlottere installatie, gebruiksvriendelijkere software…

7. Duurzaamheid wordt alsmaar belangrijker

De laatste jaren hebben we al een resem aan duurzame ontwikkelingen de kop op zien steken: energie- en waterverbruik, het terugdringen van voedselafval, plantaardige eiwitten of vleesvervangers, de consumptie van insecten, lokaal en ecologisch eten... 

Bedrijven zullen niet alleen deze ontwikkelingen moeten omarmen om zich aan te passen aan een veranderende wereld, maar het tegelijkertijd ook moeten inschakelen als een promotioneel middel om klanten te kunnen lokken. 

Micro Markets kunnen bedrijven helpen om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Via data-analyse kan het aanbod bijvoorbeeld nog beter afgestemd worden op de vraag om voedselverspilling tegen te gaan. Verder kan de werkgever ervoor kiezen om in zijn Micro Market alleen maar lokale maaltijden aan te bieden.

Ook bij Compass Group Belgium hebben we een eigen MICRO MARKET concept: MARKET 24/7

Micro Markets zijn dus een passende 360-gradenoplossing voor een grote verscheidenheid aan problemen en uitdagingen. Opkomende, door klantervaringen gestuurde technologieën zullen de sleutel blijven tot hun groei.

Bij Compass zijn we ook al een goeie twee jaar bezig met Micro Markets en gaan we nu voor de uitrol van een nieuwe generatie oplossingen onder één naam: Market 24/7, een microshop ontwerp met een breed aanbod aan eten en drinken. 

Geïnteresseerd in MARKET 24/7? Lees er hier meer over.

vraag je je af hoe MARKET 24/7 in jouw bedrijf eruit zou zien?

Laat het ons weten en we tonen je graag hoe Market 24/7 jouw bedrijf kan helpen!

Vraag meer informatie