Hoe komt het dat werkgevers er steeds meer voor kiezen om 'smart fridges' in hun bedrijf te laten installeren?
Het is laat op de dag, en je hebt moeten overwerken. Je maakt je zorgen, want thuis is de koelkast leeg, en je hebt geen tijd of energie meer over om nog even naar de supermarkt te gaan. En weer maar eens sushi laten leveren, dat is een flinke hap uit je maandbudget die je je portemonnee liever bespaart … Terwijl je gestresseerd en hongerig je spullen bij elkaar grabbelt en aanstalten maakt om naar huis te vertrekken, merk je op de gang een glimmende, futuristisch uitziende koelkast op, boordevol heerlijk uitziende maaltijden. Je oog valt op wat Poké Bowls, vol-au vent, een salade met zalm van Tom & Della's… Enthousiast scan je met je smartphone de QR-code en neem je een kleurrijke opwarmbare Thaise curry schotel met scampi's mee naar huis. Saved by the fridge!
Als dit als nog als verre toekomstmuziek klinkt voor jou, dan ben je absoluut niet mee met de laatste nieuwe trend in de food service-industrie. Zogenaamde 'Smart fridges' zijn namelijk fors aan het opkomen. Deze koelkasten uitgerust met intelligente software vervangen stilaan steeds meer de klassieke bedrijfsrestaurants.
Wat onderscheidt zo’n slimme koelkast nu van een gewone? Een slim toestel bevat software die automatische bediening mogelijk maakt (zelfs vanop afstand) en die data kan ontvangen of verzenden. De intelligente koelkasten die nu furore maken in de bedrijfssector kun je bijvoorbeeld met een QR-code openen en geven zelf ook aan wanneer ze weer bijgevuld moeten worden. Betalen verloopt via een bankkaart of telefoon. De koelkast houdt zelf bij welke maaltijd je kiest en trekt het bedrag automatisch van je rekening af.
Slimme koelkasten bieden een volwaardig alternatief voor bedrijfsrestaurants...
Hoe komt het dat werkgevers er steeds meer voor kiezen om 'smart fridges' in hun bedrijf te laten installeren?
Dit heeft te maken met de huidige ontwikkelingen in bedrijfscatering na corona. Dat hybride werken zijn sporen nalaat op het traditionele model van het bedrijfsrestaurant, is geen understatement. Omdat een paar keer per week van thuis uit werken nu voor veel werknemers de norm is, kunnen 'smart fridges' een handig alternatief zijn voor bedrijfskantines die leeg blijven staan door corona perikelen.
Daarnaast bieden slimme koelkasten een vorm van flexibiliteit voor de consument waar de traditionele bedrijfscatering gewoon niet tegemoet aan kan komen. Deze kan nu namelijk op elk tijdstip van de dag genieten van een gezonde maaltijd, zonder gebonden te zijn aan vaste pauze momenten. Het aanbod van de slimme koelkasten is dan ook breed, van ontbijtsnacks tot opwarmmaaltijden die mee naar huis genomen kunnen worden. En omdat de kasten data analyseren, weten ze ook perfect welke producten wel of niet in de smaak vallen. Op die manier kunnen ze hun aanbod nog beter afstemmen op de wensen van de consument.
De klassieke bedrijfscatering staat dus een beetje onder druk. Op het laatste Foodservice Alliance congres werd ook al uitgesproken dat het belang van catering in eigen beheer voor een bedrijf waarschijnlijk zal blijven dalen, terwijl technologieën die hier handig op inspelen zoals bv. smart fridges verder zullen blijven groeien. Vandaag zou nog maar 4% van de werknemers beschikken over smart fridges op kantoor, maar 2/3 gebruikt deze wel dagelijks als ze er is. 31% zegt dat ze openstaan voor het gebruik van een smart fridge als het bedrijf waar ze werken deze beschikbaar zou maken, en deze reactie komt vooral vanuit de kleinere bedrijven. Deze hebben vaak sowieso de middelen niet om een volledig operationeel bedrijfsrestaurant op poten te zetten. Slimme koelkasten zijn veel goedkoper om te installeren en onderhouden dan een traditioneel bedrijfsrestaurant, en je hoeft geen extra personeel te betalen.
Er zijn dus absoluut nog heel wat groeikansen voor deze technologie. Het is een ontwikkeling die mogelijks de foodservice markt zal penetreren omdat het nieuwe markten kan aanboren zoals bijvoorbeeld kleinere bedrijven.
Ook bij Compass Group Belgium geloven we in de potentie van slimme koelkasten als alternatief voor de traditionele bedrijfscatering. Recent gingen we nog de samenwerking aan met de jonge start-up Tasties, een bedrijf uit Schelle dat slimme koelkasten ontwikkelt.
De visie van Tasties is helder: ze geloven dat deze koelkasten niet alleen tegemoetkomen aan de vraag naar meer flexibele bedrijfscatering, maar tegelijkertijd ook zorgt voor meer tevreden werknemers die dan productiever zijn op het werk. Door gerechten van lokale Belgische leveranciers aan te bieden en via het slim monitoren van eetgewoontes om zo voedselverspilling tegen te gaan, kan Tasties ook het duurzame karakter van hun koelkasten blijven garanderen.
Investeren in intelligente koelkasten is dus een slimme zet. Ze bieden een volwaardig, duurzaam en goedkoper alternatief voor de traditionele bedrijfscatering, waarvan werkgevers kunnen profiteren om hun werknemers tevreden en productief te houden.
benieuwd naar onze oplossingen?
Wil je meer weten over onze oplossingen en hoe ze je het leven eenvoudiger maken?
Of wil je liever een live demo?