Op zoek naar een gezonde en lekkere dosis ijzer, vitamines, en nog veel meer? Dan is spinazie de perfecte optie. Zoals in ons Kruidig Spinaziesoepje met Kabeljauw
Spinazie kennen we allemaal van Popeye, natuurlijk. De tekenfilmheld die na een blik spinazie de hele wereld aankon.
En daar zit een grond van waarheid in. Want in spinazie zitten zoveel dingen die goed zijn voor ons dat we er makkelijk een apart blogartikel mee kunnen vullen.
Zo bevat spinazie heel veel ijzer, wat goed is voor je bloed- en energiewaarden. Maar ook vitamines A, C, K, B en E zijn overvloedig aanwezig, om magnesium, calcium en vezels niet te vergeten.
Weetje: wil je maximaal profiteren van het ijzer en calcium in spinazie, dan kan je hem beter niet rauw eten. Spinazie bevat immers ook oxalaten, een stof die net de opname van ijzer en calcium tegenwerkt.
Gelukkig kan je spinazie op heel wat manieren bewerken voor je hem eet. In een lekker soepje, bijvoorbeeld:
Kruidig spinaziesoepje met kabeljauw
Ingrediënten voor 2 personen
- 300g kabeljauwwangen
- 200g verse spinazie
- 50g bladpeterselie
- 30g groene curry
- 75ml kokosmelk
- 15ml olijfolie
Bereiding
- Doe de spinazie en de bladpeterselie in een grote pot en giet er 1L water bij, de kokosmelk, de olijfolie en de currypasta
- Breng dit kort aan de kook en mix deze soep
- Kruiden met peper en zout
- Zet terug op het vuur.
- Snij de kabeljauw in hapklare stukken en laat ze ongeveer 3 minuten meekoken
- Serveer de soep in een kommetje en werk af met wat blaadjes bladpeterselie
Tip: koop je verse spinazie (bvb. niet in plastic verpakking, want die is meestal begast), dan kan je hem beter meteen opeten. Zoniet verliest hij heel snel veel van zijn voedingswaarde. Verwerkte spinazie (diepvries, ingeblikt, verpakt onder begassing, …) houdt alle goeie dingen netjes aan boord.
Weetje:
Wat is begassen eigenlijk, en is dat gevaarlijk?
Voedingswaren begassen (of MAP, Modified Atmosphere Packaging) zorgt voor een aantal dingen: verse producten zijn langer houdbaar, ze blijven aantrekkelijk qua uitzicht, smaak en textuur en ze verminderen of elimineren de nood aan conserveringsmiddelen.
De begassing gebeurt trouwens met natuurlijke stoffen als kooldioxide (CO2), stikstof (N2) en zuurstof (O2). De juiste mix hangt af van het product dat begast moet worden.
Begassing moet altijd vermeld worden op de verpakking. Meestal zie je dan ‘(verpakt) onder atmos’ of een afgeleide daarvan.