Terwijl duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor de consument, moet de foodservicesector ook mee-evolueren.

Dit zijn 8 manieren waarop food catering steeds duurzamer wordt:

1. AANBOD VAN LOKALE EN SEIZOENSGEBONDEN PRODUCTEN VERSTERKEN

 

Door in te zetten op lokaal, seizoensgebonden eten kan de ecologische voetafdruk van eten sterk worden gereduceerd. Hoe meer voedselkilometers voeding namelijk dient af te leggen, hoe groter de impact op het milieu.

Mooi meegenomen is dat de foodservicesector via het aanbieden van seizoensgebonden en lokale producten de toekomst en werkzekerheid van lokale bedrijven en boeren ook mee ondersteunt.

2. het terugdringen van voedselverspilling

 

Helaas is voedselverspilling bij bedrijfscatering nog steeds sterk aanwezig. Gelukkig willen meer en meer bedrijven dit beperken.

Initiatieven die voedselverspilling tegengaan, zijn bijvoorbeeld het doneren van voedselresten aan organisaties die er raad mee weten (zoals bijvoorbeeld Too Good To Go) of het gebruiken van slimme technologie bij het bestellen van de juiste hoeveelheden.

Door elkaar aan hun verantwoordelijkheid te herinneren, wordt er zo stilaan ook een gemeenschap van duurzame cateraars opgebouwd.

3. Meer plant-based MENU'S AANBIEDEN

Gespot op de slide van een PowerPointpresentatie van Foodservice Alliance, tijdens het meest recente foodservicecongres op Horeca Expo: de consument wil voorlopig nog niet weten van vegan & veggie maaltijden in de foodservicesector. 68% is een alleseter, 24% flexitariër en slechts 7% vegetariër of veganist. 

Verder stijgt ook de wereldwijde vleesconsumptie per persoon nog steeds. En meer consumptie, dat betekent ook meer productie. Het is al lang geen geheim meer dat dit leidt tot een toename van CO2-uitstoot en het verdwijnen van flora en fauna in de plaats van veegrond.

Het volledig schrappen van vlees in het menu aanbod lijkt dus geen realistisch alternatief. Een verminderde vleesconsumptie zou echter al een stap vooruit zijn. Door smaakvolle vegetarische of plantaardige opties aan te bieden in een bedrijfscatering menu, bied je de consument alvast de keuze om af en toe zijn tanden te zetten in een wat duurzamere maaltijd.

4. Kiezen voor een duurzaam netwerk + partners

Door samen te werken met bedrijven die zelf duurzame inspanningen leveren, zorg je voor nog minder ecologische schade, en bouw je aan een netwerk van duurzame samenwerkingen.

Het samen aangaan van een duidelijk engagement, zoals de net zero doelstelling van Compass Group voor 2050, verstrekt de drang om als een duurzaam team te gaan opereren, waarbij planeetvriendelijke doelstellingen zowel op korte als lange termijn kunnen worden behaald. 

5. Herbruikbaar bestek GEBRUIKEN

Minder plastiek = minder afval. Nu nog afspreken wie wanneer de afwas wil doen...

6. Ecovriendelijk poetsen

Door te werken met poetsproducten die niet toxisch zijn en biologisch afbreekbaar, kan ook de poetsploeg van een foodservice bedrijf zijn steentje bijdragen. Kiezen voor een propere planeet zonder deze te vergiftigen dus.

7. HET beteugelen van overige verspilling

Drankautomaten van Dripl waarbij het gebruik van een eigen drinkbus wordt aangemoedigd, een papierloos bedrijf waarbij lunchmenu's digitaal verspreid worden, energiezuinige machines…

Alle extra inspanningen waarbij verspilling wordt beperkt kunnen van de foodservicesector een duurzamere industrie maken.

8. Minder suiker in de voeding verwerken

De vraag naar eten dat lekker smaakt en tegelijkertijd voedzaam en smaakvol is, stijgt. Foodservice bedrijven zetten dus extra in op maaltijden die niet alleen lekker smaken, maar ook duurzaam zijn van oorsprong. En een manier om dit te realiseren, is door menu’s met minder suiker te ontwikkelen.

Het meest geproduceerde voedingsgewas ter wereld is suikerriet. Bij de productie ervan wordt er doorgaans ook nog te veel pesticide gebruikt, en ook bijna 2 liter water voor slechts 1 kilogram suiker. Qua ecologische voetafdruk kan dat tellen.

Met behulp van wat extra culinaire creativiteit moet het de foodservicesector in de toekomst steeds beter lukken om nog minder suiker op het menu te zetten. 

Conclusie: duurzaamheid balanceren met klanttevredenheid?

Het bereiken van duurzaamheid in de foodservice sector is een continu proces dat een zorgvuldige afweging van zowel milieufactoren als klanttevredenheid vereist.

Stappen als waterbesparing en afvalvermindering, optimalisering van het energieverbruik en waar mogelijk lokale producten helpen bedrijven om een positieve impact op het milieu te creëren.

Met deze strategieën kunnen bedrijven er zeker van zijn dat ze hun steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst voor iedereen!

WIJ MENEN HET MET DIE PLANEET ONS

Niet overtuigd dat een gigant als Compass Group echt inzit met een betere wereld?
Daag ons uit en we overtuigen je graag!

Daag ons uit