Elk jaar op 16 oktober vieren we Wereldvoedseldag. We leggen je graag uit waarom deze dag zo belangrijk is en wat de specifieke doelstellingen daaromtrent zijn van de Verenigde Naties. En laten we ook rekening houden met de aanpak van Compass Group om alledaagse oplossingen te bieden die het gemakkelijker maken om gezond te eten en een betere toekomst te garanderen.
Een jaar als geen ander voor Wereldvoedseldag
World Food Day, georganiseerd door de Verenigde Naties, is een collectieve actie in 150 landen, met een groot aantal activiteiten en evenementen die regeringen, bedrijven, NGO's, de media, maatschappelijke organisaties en het grote publiek samenbrengen.
Dit jaar is specialer omdat de FAO in 2020 haar 75ste verjaardag viert, en dat in een context die door Covid-19 nog uitdagender is.
Het doel van World Food Day is om het bewustzijn te vergroten en actie te stimuleren ten behoeve van hongerige bevolkingsgroepen en voor gezond eten voor iedereen. Voedsel is een grondrecht voor iedereen. De cijfers zijn echter verre van bemoedigend. Volgens een VN-studie lijden bijna 690 miljoen mensen wereldwijd honger. Er is dringend meer actie nodig om een betere toekomst voor iedereen te garanderen.
Alle benodigde informatie vindt u op de http://www.fao.org/world-food-day/home/en/.
Wat we doen bij Compass Group
Het is duidelijk dat we ons als internationale groep, gespecialiseerd in catering, richten op oplossingen om gezonde voeding te maken en zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van acties bij Compass Group:
1. Onze menu planning
Onze belangrijkste actie sinds 2017 is onze menu planning, samengesteld door onze diëtisten, met evenwichtige gerechten en gunstig voor zowel gezondheid als het milieu. In de praktijk gaan we voor seizoensproducten en garanderen we een minimumpercentage groenten en fruit dat beschikbaar is volgens de oogstkalender in België.
In de menuplanning proberen we ook vlees zoals runds-, lams- en kalfsvlees te verminderen en geven we de voorkeur aan gevogelte en vegetarische alternatieven (verwijzend naar onbewerkte groenten, die dezelfde hoeveelheid eiwitten bieden die nodig zijn). We bieden meer gerechten op basis van bijvoorbeeld kikkererwten, bonen of linzen. Om nog maar te zwijgen van vis uit duurzame visserij en met het MSC-label.
2. De strijd tegen voedselverspilling
Bij Compass Group beschikken we over verschillende efficiënte systemen en processen om het juiste gedrag aan te moedigen, van bestelling tot voorbereiding, om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Maar soms zijn er wel eens onvoorsiene omstandigheden. Daarom bieden wij voedseldonaties aan verschillende verenigingen. Het is voor ons de logica zelve om mensen in nood te helpen en het resterende voedsel aan te bieden met inachtneming van de criteria op vlak van hygiëne en voedselveiligheid. We werken ook samen met Too Good To Go, een anti-afvalbeweging voor handelaars en restaurateurs.
3. Duurzaamheid
In veel gevallen gaan gezonde voeding en duurzaamheid hand in hand. Dus richten we ons tot slot op overheidsinitiatieven zoals Green Deal en Good Food, waarvan de criteria perfect passen bij ons Planet Compass-programma. Daarnaast stellen we alles in het werk om de standaarden van deze labels te halen. Een treffend voorbeeld is het Good Food 2 Vorken label van onze keuken bij de International School of Brussels. Ontdek alles in het artikel.
Op korte tot middellange termijn zijn we er bij Compass Group van overtuigd dat deze acties, naast de projecten die we ontwikkelen, goed zijn voor de gezondheid en in binnen de gemeenschappelijke doel van de Verenigde Naties vallen, als onderdeel van Wereldvoedseldag. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.